Новини

Интервю с Веселин Георгиев - модератор на сегмент програмиране в BGWeb 2021

12.07.2021

Интервю с Веселин Георгиев - модератор на сегмент програмиране в BGWeb 2021

Днес Ви представяме Веселин Георгиев. В тазгодишното издание на Сайт на годината той влиза в ролята на модератор на сегмент програмиране и жури в конкурса. 

Какво е най-важното от новостите при оценяването на журито сегмент Програмиране в Сайт на годината 2021?

В техническото оценяване реално няма твърде голяма динамика през отделните години. Това, което правим е да подобряваме и адаптираме индикаторите, за да бъдат по-точни и ясни всяка следваща година. Това, което мога да отбележа, като тенденция е, че всяка година се отделя все по-високо значение за показателите свързани с SEO, скорост на зареждане и оптимизиране на ресурсите, както и ползването на нови технологии, които дават все по-добро потребителско изживяване по време на ползването на проектите.

Доколко е важно за един сайт да е технически на високо ниво, спрямо изискванията на технологично ниво?

В зависимост от функцията на сайта, техническото ниво може да бъде от съществено и водещо значение. Например, ако сайта има само маркетингови цели, то визията, аналитичните функции и посланията са може би най-важни. В тази ситуация може да има компромиси с техническата реализация, но ако уеб проекта предоставя функционалности, комплексен интерфейс, сложна обработка и визуализация на данни и информация, то техническата реализация е от водещо значение. През последните 7-8 години реално уеб стана среда за всички възможни решение - корпоративни системи, платформи за комуникация, инструменти за анализ и каквото друго се досетим. В тази среда и възможностите и очакванията към решенията стават все по-големи, както от потребителска гледна точка, така и от експертна, така че се стремим при оценката на участниците да следим за наистина добри реализации и определено насърчаваме проекти, които ни впечатляват.

Има ли голяма разлика в нивото на сайтовете, които оценявате, година спрямо година?

Със сигурност има разлика и надграждане на качеството и нивото на участниците всяка следваща година! Имам удоволствието вече няколко години да бъда част от процеса по оценка и ми прави впечатление все по-високото ниво на участниците и по-голямата трудност да отличим най-добрите. Разбира се, това може би е в следствие на цялостното повишаване на нивото на специалистите в България и глобално, все повечето инструменти и информация за разработка, по-високите очаквания и стандарти, които дават директно отражение върху качеството на проектите. Също така лично аз вярвам или поне се надявам, че за това повишаване на качеството имат голяма роля и конкурсите и възможността отделни проекти и агенции да сравнят работата си, а именно такова поле за изява предоставя и конкурса Сайт на годината! :)

Какво бихте препоръчали на участниците, за да имат те добро представяне в Конкурса?

Критериите за оценка са публикувани в уеб сайта на конкурса и колегите разработчици могат да огледат и подобрят проектите си на база тези индикатори преди периода на гласуване. Със сигурност проекти, които имат нестандартни и иновативни решения също биха получили симпатията на журито, а и на публиката също. В крайна сметка всеки проект се прави за ползване от хора, така че водещото винаги е функционалност и ползваемост на интерфейса, така, че извън всички чисто технически показатели, това е нещо, което прави водещо впечатление на всички членове на трите сегмента на журито.

Регистрирайте се за участие още сега!