Новини

Интервю с Мартин Бонов - жури в BGWeb 2021

07.06.2021

Интервю с Мартин Бонов - жури в BGWeb 2021

Моля, представете се накратко, в светлината на експерт в журито в Сайт на годината 2021.

Казвам се Мартин Бонов. Занимавам се с дизайн и програмиране от ученическите години, а професионално започнах през 2008-ма година. Работил съм както в агенции, така и на свободна практика за български и международни клиенти. Последните 7 години отдадох на развитие на дизайн студио Kickflip, което специализира в UI/UX и брандинг на дигитални продукти.

В момента работя като дизайн консултант на свободна практика - помагам както на клиенти, така и на други дизайнери да развият своят бизнес. Също така е мое удоволствие да организирам и дизайн срещи под шапката на Dribbble и Design Drinks Meetups.

Най-важните три съвета, които бихте дали за младите, които сега навлизат и започват да се занимават с уеб?

Постоянно да търсят отговори, примери, съвети от експерти - за всеки един проект и проблем, по който работят. В днешно време има толкова много ресурси онлайн, че по-трудната част е по-скоро подбора, отколкото намирането им.

Да мислят повече за потребителите, техните проблеми и цели, и да съобразяват всички дизайн решения с тях. Това не само ще доведе до по-добри резултати за клиентите, но и ще помогне на младите дизайнери да защитят всяка една идея в процес на работа.

Да се стремят към изчистена визия и да не прекаляват с дизайн детайлите. Колкото по-семпли решения разработват, толкова по-малко грешки могат да направят - особено в началото на кариерата, когато още им е трудно да комбинират различни компоненти и похвати.

Как учите и къде следите за нови тенденции, които да прилагате в работата си?

Повечето неща съм ги научил в процес на работа - от клиентските проекти и работата в екип. Най-вероятно от 2008-ма насам имам повече стартирани сайтове, отколкото прочетени книги.

Онлайн търся вдъхновение от Behance, Dribbble и Awwwards, но ги проверявам основно, когато правя проучване за проект или имам активна комуникация там.

За общо вдъхновение, тенденции и друг тип новини следя селекцията на Muzli и мейлите от Product Hunt, Web Designer News, InVision и др.

Какви са очакванията Ви за участниците в Конкурса тази година?

Предполагам, че ще има по-интересни онлайн продукти и услуги тази година, имайки предвид бизнес предизвикателствата по време на пандемията. Смятам, че кандидатурите са по-добри всяка година и се надявам, че тенденцията ще продължава и ще виждаме все повече български проекти на световно ниво.

Пожеланието Ви към всички участници в Сайт на годината 2021.

Нека да работят по проекти, които ги вдъхновяват и ги карат да се будят с желание всяка сутрин. И разбира се, пожелавам успех и позитивни емоции по време на конкурса.

Социални мрежи:

LinkedIn

Facebook

Instagram

Behance

Dribbble

Ранната регистрация започна. Очакваме Ви!