Новини

Интервю с Младежкото жури - сегмент Програмиране BGWEB 2023

26.09.2023

Младежко жури сегмент Програмиране BGWEB 2023

Васил Гърбов, Борис Кацаров, Велизар Делянов и Радослав Радойчев са членовете на тазгодишното Младежко жури в сегмент Програмиране. Всички притежават ценен опит, който ще приложат при оценяването на уеб проектите заедно с членовете на основното жури. Ето какво споделят те като част от нашето жури. 
 

Представете се накратко в светлината на Младежко жури на Сайт на годината - какво учите (ако учите), откъде сте, на каква възраст сте и в коя област са интересите Ви?

Васил: Казвам се Васил Гърбов, на 23 години от гр.Габрово, като на този етап съм устроен в гр. София. Работя за голяма хостинг компания с централи в Северна Америка и Канада. Заемам позиция на Тийм лидер в Professional Service Department с главен фокус върху уеб дизайн и разработка на малки и средни корпоративни сайтове, както и отговарям за работата върху UX/UI на вътрешни проекти. Образоването ми е фокусирано върху Бизнес информационни системи и стопанско управление. Основател съм на дигитална агенция – Диджитъл Ню Ера ЕООД, фокусирана върху създаването на бутикови и креативни уеб решения, което е и моята най-голяма страст.

Борис: Казвам се Борис на 27 години. В момента съм SEO специалист и Project Manager в CreateX. Също развивам собствен бранд дигитална агенция, като се позиционирам в Англия - BK Marketing Solutions. Акцентът отново е върху холистичния подход към дигиталния маркетинг.

Велизар: Аз съм Велизар Делянов, уеб разработчик, пряко свързан и с дизайна. В момента завършвам "Уеб дизайн и графична реклама" в Нов български университет, паралелно работейки повече от 3 години като front-end developer с афинитет към creative front-end отговори на дизайн предизвикателствата. Интересите, които също се пресичат с професионалното, са именно иновациите и имплементирането на новите технологии в нашия бранш, а полето за това е безгранично.

Радослав: На 29 години съм, от град Габрово. Следвах Телекомуникационна техника и мобилни технологии в ТУ-Варна. Интересите ми са в областта на софтуерните разработки, със специфична насоченост към front-end технологиите, както и оптимизацията на софтуерни решения чрез прилагане на различни архитектурни решения и техники.
 

Кое е най-вълнуващото за Вас от участието Ви в Младежкото жури на Конкурса?

Васил: Първо искам да кажа, че за мен е голяма чест да съм част от Младжкото жури. С огромно нетърпение очаквам пълния брой участници в конкурса, новите потенциални трендове и тендеции, както и технологиите и дизайна, адаптирани в българското уеб пространство. Вълнувам се, като знам, че ще оценявам на равно с доказани личности в индустрията, което изключително много ме мотивира и показва, че се движа в правилната посока.

Борис: Като професионалист в дигиталния маркетинг, съм развълнуван, че съм поканен като член на журито на конкурса „Сайт на годината". Тази възможност ме вълнува по няколко причини: учене и вдъхновение, експертен принос, networking.

Велизар: Определено комуникацията със съмишленици и хора, мотивирани да оставят следа в уеб средата на родна почва. Както и елементът със самото оценяване, който винаги ми дава възможността да се запознавам технически с толкова нови уеб сайтове. 

Радослав: Най-вълнуващото за мен от участието в Младежкото жури на Конкурса е възможността да бъда част от процеса на оценка и да се сблъскам с най-различни технически решения. Вдъхновяващо е да видя как участниците се проявяват и показват своите умения и креативност, което допринася за развитието на уеб общността в България.
 

Как учихте, как навлязохте Вие самото програмиране?

Васил: Всичко започна още като бях ученик с вечния въпрос – Какво ще правя след като завърша, какво ще уча? Впоследствие, в най-подходящите моменти, попаднах на мои приятели и познати, които са в сектора и установих, че реално те нямат праг на развитие, а това винаги е бил най-важният фактор за избирането на професионалния ми път. Така се насочих в сферата, като първата ми позиция беше през началото на втората ми учебна година в Икономически универститет - Варна, а именно Junior Webmaster в супер свежа афилиейт маркетинг агенция. Благодарение на добре организирания обучителен процес там, за кракът период успях да положа солидни основи в уеб изработката на технически оптимизирани и семантични сайтове, което ми отвори врати и продължих развитието си в тази насока – WordPress Web Development. След 2 години в този сегмент реших да инвестирам ресурси и да задълбая в доброто изготвяне на потребителско изживяване в уеб, както и изготвянето на устойчив интерфейс, което ме тласна напред и ми даде мотивация, защотото установих, че всъщност мога да имам успехи и в тази посока.

Борис: Рано осъзнах, че без значение естеството на бизнеса, той трябва да има онлайн присъствие и не само - трябва да генерира продажби. Затова, се насочих с голям ентусиазъм първо към SEO, а след това и към по-холистичен подход към дигиталния маркетинг.

Велизар: Навлизането ми в програмирането ми стана по заобиколния, но полезен път на дизайна, като първа посока и спирка, преди да разбера къде наистина мога да приложа личните си качества и интереси.

Радослав: Първоначално създавах дизайни на Photoshop и впоследствие исках да мога да ги реализирам като уеб проекти. Така седнах и научих html, css и javascript. Постепенно, занимавайки се и с други проекти от типа на игрови сървъри, irc сървъри, различни форуми и сайтове, взаимодействието ми с няколко програмни езика, това се превърна в мое хоби и започнах да създавам множество уеб проекти за лични, и не само, цели. Във времето хобито ми се превърна и във възможност, с която да навляза професионално в тази сфера.
 

Какво пожелавате на участниците?

Васил: Пожелавам на всички участници да не спират да се стремят към съвършенство, да създават и творят с любов и да бъдат горди от постигнатите резултати.

Борис: Докато представяте работата си, искам да ви напомня, че не става въпрос само за победа, а за учене, израстване и отчитане на креативността и усилията, които сте вложили във вашите уебсайтове. Успех на всички участници. Очаквам с нетърпение да видя невероятната работа на всички.

Велизар: Освен успех в самата надпревара с престижно класиране и отличия, им желая и чисто личен успех на идеята, която ни е предадена чрез уеб възможностите под формата на уеб сайт. А ние сме тук, именно да подобрим този процес с нашата професионална обратна връзка.

Радослав: Пожелавам на всички участници в конкурса да се наслаждават на процеса на създаване и изпълнение на своите произведения. Нека изразят своята уникалност към софтуерното разработване. Надявам се конкурсът да ги подтикне да преодоляват предизвикателствата и да продължават да се развиват в своята творческа област.