Новини

Интервю с Младежкото жури - сегмент Дизайн BGWEB 2023

19.09.2023

Младежко жури сегмент Дизайн BGWEB 2023

Цвети Цветкова, Филип Русев, Димитър Даскалов, Рая Райчева и Виктор Кехайов са членовете на тазгодишното Младежко жури в сегмент Дизайн. Те ще помагат на основното жури при оценяването и са мотивирани да дадат максимално полезна обратна връзка на участниците. Ето какво споделят те като част от нашето жури.
 

Представете се накратко в светлината на Младежко жури на Сайт на годината - какво учите (ако учите), откъде сте, на каква възраст сте и в коя област са интересите Ви?

Цвети: Здравейте, аз съм Цветелина Цветкова. На 23 години съм, от София. До днешна дата завършвам бакалавърската си степен в Нов български университет със специалност „Графичен дизайн“. По време на моето образование, имах възможност да видя всичките страни на дизайна и мисля, че уеб дизайнът най-много ме спечели.

Филип:  Филип Русев, на 26, UX Дизайнер в Световната Банка и Трейнър Асистент в Телерик Академия. Родом от град Козлодуй. Завършил съм Бизнес Администрация в Американският Университет в Благоевград през 2020. Професионално, целта ми да се превърна в UX консултант и учител по темата. Обожавам кучета. В момента кучето в живота ми е Доби, Английски Кокер Шпаньол на година и половина.

Димитър: Здравейте! Казвам се Димитър, но хората ме наричат по фамилия - Даскалов. На 25 години съм, роден съм в Благоевград, но живея с София. Следвам Уеб дизайн и графична реклама в Нов Български Университет, като от там произлиза и най-големият ми интерес - дизайнът. Като водещ интерес в сферата на дизайна бих определил Продуктовия дизайн и UX дизайнът, но също така обичам да експериментирам и с по-креативните аспекти на графичния дизайн и фотообработката. Надявам се скоро да ми остане време, за да се гмурна и в света на 3D и AR/VR. Извън “нашата” сфера се интересувам от политика, longevity & health, а от скоро и от BJJ.

Рая: Казвам се Рая и съм студентка в първи курс, специалност Графичен дизайн. От град София съм и както споделям с други хора, съм на достолепните две десетилетия. Интересите ми са съсредоточени в различни сфери на изкуството, като в последната една година откритието за мен определено бе графичният дизайн. За мен дизайнът е извор на безкрайно вдъхновение и ангажираност, която не ми позволява да скучая, а постоянно ме мотивира да търся, да се интересувам, да проучвам, за да творя.

Виктор: Аз съм Виктор, на 21 и студент в Нов български университет, специалност “Графичен дизайн”. От няколко години работя като дизайнер на дигитални продукти с екипа ми. Интересите ми се откриват във всяка пресечна точка между човека и технологията, форма и функция.
 

Кое е най-вълнуващото за Вас от участието Ви в Младежкото жури на Конкурса?

Цвети: Най-вълнуващото в участието ми е запознанството с нови хора, работещи в сферата на дизайна, маркетинга и програмирането. Вярвам, че цялото ми преживяване като част от младежкото жури, ще бъде страхотен опит и ще доведе само до хубави неща в бъдеще.

Филип: Хората, с които ще се запозная, и опита и знанията, които ще придобия по време на анализите.

Димитър: Вълнувам се, че ще имам шанс да допринеса за развитието на сферата ни в контекста на България. Пък и че ще срещна доста готини и талантливи хора, които имат същата цел.

Рая: Това, което ме вълнува най-много от участието ми в Младежкото жури, е фактът, че ще се запозная с много разнообразни проекти, всеки със своя стил и уникалност. Намирам участието си в Младежкото жури като изключителна възможност да се срещна с много нови вдъхновяващи и мотивирани хора и да обменя с тях опит и идеи.

Виктор: Вълнуващо е на много нива. Нямам търпение да видя какво са подготвили всички тази година. Радвам се, че имам възможността да допринеса за разпознаването на изключителни уебсайтове и да предоставям обратна връзка за тях, заедно с група от хора, споделящи същия интерес. Сигурен съм, че сътрудничеството с експерти в сферата ще бъде много обогатяващо.
 

Как учихте, как навлязохте Вие самият в уеб дизайн ?

Цвети: В университета имах различни курсове за уеб дизайн, но истината е, че покрай мои колежки, учещи и работещи това, се запали интересът ми към него.

Филип: По време на университета с приятели решихме да започнем бизнес обвързан с нещо, което всички харесваме и намираме за интересно. Така започнахме Melanin – бранд за дрехи – не беше нищо особено, но ни научи на много и всеки откри професията си покрай това начинание. Аз трябваше да направя сайта и така разбрах, че искам с това да се занимавам. След университета, започнах, на свободна практика, да създавам сайтове за, общо взето всеки, който успеех да привлека и така, лека по лека, от познат на познат, завързах мрежа от клиенти. По това време научих за UX/UI (какво е и изобщо, че съществува) и веднага разбрах, че това е моето нещо. Минах курсове в Soft Uni, Telerik Academy, четях книги по темата, гледах видеа, статии – изяждах всичко наред и в един момент имах готово портфолио с проекти и си намерих първата официална работа. Интереса ми до огромна степен се изразява в LinkedIn, където консистентно, от около 2 години, споделям UX съдържание с българската аудитория.

Димитър: След като се отказах от следването с в Нидерландия, логичната стъпка за мен беше да се насоча от “сухото” към креативното - затова и избрах дизайна. Реалното “разпалване” на интереса ми към дизайна се случи покрай правенето на протестни плакати през лятото на 2020. Впоследствие прекарах около 2 години в различни рекламни и маркетингови агенции като “криейтив” и графичен дизайнер, а след това преминах към Web Design. В настоящата си сфера (UI/UX) навлезнах успешно след като преминах през курса на Telerik Academy и “качих ниво”.

Рая: Винаги ме е привличала визуалната страна на нещата, които ни заобикалят. Смятам, че тя е от изключителна важност и затова трябва да бъде създадена адекватно и качествено. Стимулът ми да се развивам точно в тази сфера е желанието да създавам визии, които да са в полза на хората и притежават естетически качества.

Виктор: От детска възраст съм човек на електрониката. Постоянно бях привлечен към всякакви джаджи като основен интерес, безотказно търсих отговори за това как работят на най-основно ниво. Моето поколение беше свидетел на пик в технологичното развитие, което за мен имаше такова въздействие, че ме превърна в много близък и страстен наблюдател там. С интерес очаквах следващата еволюция на любими платформи, четях блогове и се опитвах да надникна зад кулисите. След време осъзнах, че искам да съм сред магьосниците, които креативно и красиво чрез дизайн изместват фокуса на човека от комплексната технология към него самия и неговото изживяване. Останалото е история за книги, блогове, подкасти, скролване в Wikipedia — неспиращо обграждане с информация.
 

Какво пожелавате на участниците?

Цвети: Пожелавам на участниците много успех и да не спират да се развиват!

Филип: Искрено пожелавам на всички участници да дадат най-доброто от себе си. Надявам се всеки един се е подготвял активно и очаквал с нетърпение това събитие. Себично, това за мен би се изразило в анализиране на невероятни проекти. И не на последно място: късмет и успех!

Димитър: Пожелавам им добре структурирани страници, удобни потребителски пътеки, красиви визуални елементи и много добра четимост, ха-ха. Шегата настрана, пожелавам успех на всички и се надявам тази година да продължим положителната тенденция в българското уеб пространство.

Рая: На участниците пожелавам силно да вярват в своите проекти и да работят с желание, хъс и любов по тях. Пожелавам им успех!

Виктор: Пожелавам на участниците да вземат всичко от тази възможност. “Сайт на годината” е шанс да чуем различни перспективи, да се свържем с колеги в различни сфери и браншове — общността ни и работата ни процъфтяват чрез такива форми на сътрудничество. Нека проектите ви продължават да вдъхновяват и да рефлектират креативността ви на все по-широки хоризонти.