Новини

Интервю с Калоян Петров - модератор на сегмент Дизайн BGWEB 2023

22.08.2023

Интервю с Калоян Петров - модератор на сегмент Дизайн BGWEB 2023

Днес с радост Ви представяме Калоян Петров - модератор на сегмент Дизайн в конкурса "Сайт на годината". Той е продуктов дизайнер с мултидисциплинарен опит в областта на потребителското изживяване (UX), дизайна на потребителския интерфейс, уеб дизайна и front-end разработката. Той е човек с богат опит както в сферата си, така и като част от нашето жури вече няколко поредни години. Ето какво ни споделя той.
 

Какво могат да направят създателите и собствениците на сайтове, които ще кандидатстват в конкурса Сайт на годината 2023, за да впечатлят журито?

В епохата на изкуствения интелект и генерираното от него съдържание е важно създателите и собствениците на уебсайтове да се съсредоточат върху подобряването на потребителското изживяване. Дори и при ограничен бюджет ефективни методи, като например провеждането на интервюта с клиенти, могат да бъдат ефикасни. Те спомагат за създаването на дизайн, който отговаря на реалните нужди и очаквания на потребителите, като гарантират удобство и предвидимост при използването на сайта.

Важно е също така да се изградят интуитивна навигация и информационна архитектура, които улесняват потребителите да намерят това, което търсят. И последно – съдържание, което не е просто генериран пълнеж, а отговаря на реалните въпроси на потребителите по ясен и конкретен начин.
 

Кои са най-честите предизвикателства, с които се сблъсквате, когато оценявате един сайт?

Най-ценната част от конкурса за всеки участник е пряката обратна връзка от журито. За да бъде полезна, тя изисква много време за разглеждане, анализиране, оценяване и писане на препоръки към всеки отделен проект. Журирането се провежда в два кръга, по време на натоварен работен период. Съответно първото основно предизвикателство е времето, което вярвам, че е подобно и за останалите колеги от журито.

Що се отнася до самото журиране, най-предизвикателният момент е, когато в една категория има 2, а понякога и 3 сайта с еднакъв брой точки, които все пак трябва да бъдат класирани на първо, второ и трето място. Всеки от тях има определени предимства, но е изключително трудно да се прецени кои от тях са по-важни. А обикновено надпреварата е между професионално изпипани проекти и разликите са изключително малки, обикновено дори оправдани от функцията, марката, естеството на проекта или спецификата на творческите решения. В тези моменти, решението най-често идва от бонус критериите:

  1. Използване на българската форма на кирилицата. За мен това е задължително за проектите в България, но го използваме като бонус критерий, защото през последните години имаме много международни уебсайтове, създадени в България, и би било несправедливо да ги дискриминираме по този критерий, когато те изобщо нямат съдържание на български език.
  2. Изключително внимание при представянето на съдържанието, било то текстово, таблично или в нестандартен грид. Всеки текст може да бъде просто поставен в параграфи. Но също така, той може да бъде форматиран, разбит или групиран по креативен, дизайнерски начин.
  3. Достъпност - основният бонус критерий, който използваме, за да поощрим създателите на сайтове, които не пропускат да приобщят всеки потенциален потребител. Достъпността гарантира, че всеки потребител, независимо от физическите му възможности, възраст или технически познания, може ефективно да работи с цифрово съдържание, да го разбира и да се възползва от него, като по този начин се насърчава справедливата и универсално достъпна интернет среда.
     

Какво според вас отличава един уебсайт от конкурентите му и го прави наистина забележим?

Един уебсайт се отличава от конкурентите си и става наистина забележим благодарение на комбинация от различни фактори, няма един-единствен начин да се постигне това.

Първото впечатление винаги идва от визуалната идентичност. Творческият подход, концепцията на проекта, както и визуалните елементи и тяхното качество, обикновено определят външно отличителните сайтове.

Но визуално невидим аспект, като потребителското преживяване, може да направи уебсайта още по-впечатляващ. Въпреки че не прави непосредствено впечатление, то е предпоставка за дългосрочния успех на сайта. Уебсайтовете, които предлагат превъзходно потребителско преживяване, обикновено се запомнят по-добре и привличат повторни посещения от страна на клиентите.
 

Какво ще посъветвате участниците в конкурса, които сега подготвят кандидатурите си?

Тествайте проектите си с реални потребители възможно най-рано. Това ще ви помогне да получите ценни идеи за подобрения и да приложите тези промени, преди проектът ви да стигне до журито.

Не се колебайте да кандидатствате, дори ако смятате, че уебсайтът ви не е съвършен. Всеки участник ще получи ценна обратна връзка от експерти в областта на уеб, която е много полезна за развитието на вашия проект. Дори и да не попаднете сред финалистите, ще получите полезни съвети и насоки, които ще ви помогнат в бъдеще.

Не забавяйте стартирането на сайта си с оправданието, че още не е готов или не е перфектен. Стартирайте възможно най-рано и започнете да се учите и подобрявате в движение. Уебсайтът не е статичен проект и се развива с течение на времето. Използвайте обратната връзка от потребителите и данните за непрекъснати подобрения.
 

Пожеланието ви към всички участници в Сайт на годината 2023.

Пожелавам на всички участници да разгърнат своята креативност, докато се наслаждават на процеса на разработка и черпят вдъхновение от работата на своите колеги. Всеки участник е победител, независимо от крайния резултат!