Новини

На 14 април отбелязваме Деня на добрата дума

13.04.2022

На 14 април отбелязваме Деня на добрата дума

Инициативата се организира от Фондация за активно развитие на уеб

 

На 14 април България ще чества Деня на добрата дума. Инициативата се организира от Фондация за активно развитие на уеб, известна с организирания от нея годишен конкурс Сайт на годината. В Деня на добрата дума са поканени да се включат всички желаещи организации, бизнеси, училища, спортни клубове и обикновени хора.

“Силата на думите е голяма. Те могат да трогнат човек, да стоплят сърцето му, да го усмихнат. Но могат и да нараняват, обиждат и отблъскват. Напоследък речта на омразата е навсякъде, а онлайн пространството и социалните мрежи помагат тя да застига дори и най-онеправданите. На този ден призоваваме всеки да публикува в интернет само това, което има смелостта да каже и на живо” - посочва Жюстин Томс, съосновател на Фондация за активно развитие на уеб.

“Думите ни карат да се усмихнем. Но от думи, които не са на мястото си може и да боли. Нека насърчим хората да "говорят" онлайн и в реалния живот с повече замисляне и емпатия спрямо другите. Каним всяка организация и бизнес, всяко училище и клас да се включат като прочетат нашия Манифест и го подкрепят публично” - призовава още тя.

Всеки, който желае, може да подпише Манифеста на Националния ден на добрата дума на уебсайта https://dobrataduma.bgweb.bg. Документът апелира да подбираме думите си така, че да създават разбиране и връзка помежду ни, да споделяме текстове и изображения само след като сме разбрали посланието им, да уважаваме хората с различно от нашето мнение, както и да не толерираме агресивен език, дори и той да е в подкрепа на нашата теза.

Проектът, който има за цел да привлече вниманието на хората, професионално занимаващи се с медии, комуникация, образование, спорт, бизнес и политика, вече е подкрепен от над 30 участника. Сред тях са БНТ,  Инициатива "Училище за бъдеще", Асоциация “Родители”, Фондация “Каузи”, Национална платформа "Успешни жени" и много други.

Можете да се запознаете с Mанифеста на инициативата от тук: https://dobrataduma.bgweb.bg/Manifest-A4-bg.pdf

Повече за Фондация за активно развитие на уеб

Фондация за активно развитие на уеб е създадена през пролетта на 2018 г. и организира престижния уеб конкурс "Сайт на годината". Нейни основатели са Жюстин Томс, Любомир Русанов и Методи Дреновски. Мисията на фондацията е да организира конкурси, семинари, обучения, образователни кампании и други инициативи с цел издигане качеството на създаваното уеб съдържание и изграждане на високи стандарти в бранша.