Новини

Интервю със Силвина Фурнаджиева - жури в BGWeb 2018

05.09.2018

Интервю със Силвина Фурнаджиева - жури в BGWeb 2018

Как Силвина се "замеси" с ИТ, уеб, код?

Стана доста отдавна, когато бях на 12 години. Тогава вкъщи се появи първият компютър и след като "превъртях" всички игри в него, започнах да влизам в Интернет. Много ми харесваха множеството възможности, които Мрежата дава: да изкажеш мнението си свободно и да го споделиш с хора от цял свят, да правиш бизнес заедно с големи корпорации, без да ти трябва огромен бюджет за маркетинг... Постепенно ми стана любопитно как работи всичко това и "от какво са направени сайтовете". В библиотека "Иван Вазов" в Пловдив си намерих една дебела книга за HTML и CSS и започнах да се уча първо от нея, след това от други книги, които намирах в библиотеката или в книжарниците. На 18 вече работех по първите си сайтове, а няколко месеца по-късно - и по сайтовете на първите ми клиенти.

Отдавна си в бранша - какво е новото в последните години?

Доста неща, но две са от особено значение според мен:

  1. Масовото навлизане в употреба на WordPress и на онлайн услуги като Medium, които демократизираха уеб още повече. Когато аз правех първите си стъпки, беше необходимо да умееш да пишеш код, макар и не особено сложен, за да имаш свой сайт, докато сега това е наистина достъпно за всеки, който може да работи с текстов редактор.
  2. Появата на множество школи у нас, които правят професията на програмиста достъпна за всеки, склонен да инвестира малко усилия и време. Докато първата новост дава възможност за онлайн присъствие на хората, които не искат да пишат код, тази позволява на всеки, който се интересува от програмиране, но не знае откъде да започне, да го направи много по-бързо и лесно, отколкото по времето, когато аз се учих на същото.

Коя част от работата ти по създаване на един уеб сайт харесваш най-много?

Момента, в който отворя първата готова версия на сайта и видя идеята, която доскоро е била само предмет на обсъждане по време на срещи, реализирана на практика.

Как и от къде учиш за новостите в уеб?

Следя останалите членове на журито в социалните мрежи. :) Оказа се, че най-добрият начин за мен да научавам новостите от бранша е чрез останалите колеги и водещите фигури в бранша, така че през последните години правя точно това. Те споделят най-важното и интересно от новостите, които са интересни и за мен.

Съветът ти към хората, които още се колебаят дали да регистрират сайтовете си за участие в Конкурса?

Не се колебайте - участието ще ви даде не само възможност да спечелите награда, а и да получите ценни препоръки за развитието на сайта си от топ специалистите в българския уеб бранш. Хората в журито разглеждаме всяка кандидатура задълбочено и се стараем да бъдем максимално полезни в коментарите си, до които ще имате достъп, след като оценим сайта ви. Това е уникална възможност да получите експертен съвет от множество уеб професионалисти с опит и различни гледни точки. Не я пропускайте!