Сайт на годината

Новини

Интервю с Невен Боянов - жури в BGWeb 2018

27.08.2018

Интервю с Невен Боянов - жури в BGWeb 2018

Как Невен се оказа в ИТ? И кои са основните плюсове на това занимание за теб самия?

Първият ми проект, свързан със софтуер, който се оказа и първият ми бизнес, беше през 1988, когато бях в 10-ти клас в Радиотехникума във Велико Търново. И преди, и след това, та чак до днес, съм се занимавал с много и доста разнообразни неща, но ИТ се оформи като фокус и като основно занимание. Като цяло технологиите и ИТ по-специално ми дават възможност да приложа всичко, което съм научил през годините. Понеже винаги, със съвсем малко изключения, съм бил съосновател и съсобственик в начинанията си, това ми дава възможност да създавам, творя и изобретявам най-различни неща - и това ме кара да се чувствам удовлетворен от работата си. Наистина без да преувеличавам, сутрин като се събудя и вече си мисля какво имам да правя днес и нямам търпение да се добера до офиса и да си пусна компютъра. Е, има и дни, в които става много напечено, но с времето се научаваш да се справяш по-добре с тези ситуации.

В тази сфера си от много години - какво се промени? И какво остава същото като в началото?

В началото просто пишехме програми, които правеха нещо. Основните ни потребители, в повечето случаи, бяха други като нас - компютърджии, ентусиасти, инженери ... С времето започнахме да осъзнаваме, че "продукт" е нещо по-друго. Липсваха ни и други съществени компоненти на един истински бизнес - планиране, набиране на инвестиции, похвати за маркетинг и продажби и много други. За съжаление, и това го осъзнавахме още в началото на 90-те, нямаше кой да ни научи на тези неща и естествено повечето ни бизнеси не успяваха да се разраснат. Учехме се сами, един от друг - по метода проба-грешка, което не е лошо, но е бавно и не винаги успешно.

Сега нещата са много по-добре и то не само заради Интернет и Уеб - просто се появиха хора с опит и способности, инвеститори, ама истински - не лихвари , ментори и т.н. ... само да искаш да се научиш. Появиха се и много организации включително и неформални, които да подпомагат предприемчивите хора. Не на последно място - много колеги имаха възможността да пътуват и живеят в други държави и да пренесат добър опит и ноу-хау тук. Това, което не се е променило е, че винаги има млади и ентусиазирани хора с невъзможни идеи, готови да ги осъществят и нашата мисия е да има помогнем да ги реализират.

ИТ общността във Велико Търново - как се развива? Има ли нови фирми и идеи?

Велико Търново е сравнително малък град - малко над 70 хлд. жители, но за сметка на това с традиции в ИТ. По съвсем груба сметка 1000-1200 човека в града са заети в ИТ сектора, което прави между 2% и 3% от трудоспособната част от населението - не е зле. Фирмите са основно малки с по 4-5 човека, но има и няколко по-големи с по 50-60 човека персонал. Доста са и фрийлансърите. Фирмите в ИТ сферата се занимават предимно с консултантски услуги, малко от тях се занимават със собствени разработки и съвсем малък брой имат за основна дейност разработка и развитие на собствени продукти.

Иска ми се това съотношение да се промени и това е една от основните цели на нашата организация - "Клуба на програмистите във Велико Търново" - да подпомага хората с идеи. Организираме семинари, обучения, конференции, съревнования, работим заедно с учебните заведения в града и с други сходни организации в града и в страната. От известно време имаме собствено клубно пространство, нещо като Хекерспейс, където организираме много събития, а съвсем скоро ще имаме и лаборатория, където да работим по малки съвместни проекти. Имаме и няколко проекта, които тръгнаха от идеи в клуба и после прераснаха в по-сериозни начинания.

Какво би казал на разработчиците и собственици на сайтове, които се колебаят дали да участват в Сайт на годината?

Да премериш сили с другите е винаги добре - това от една страна. От друга - участието в конкурса е чудесна възможност за получаване на допълнителна популярност на сайта, продукта или на услугата, която предлагаш. И трето, най-важното може би - да получиш анализ, оценка и обратна връзка от професионалисти е безценно.

Кое ще е водещо при теб при оценяването на проектите?

За мен най-важното е един сайт да бъде полезен за аудиторията, към която е насочен. Интернет съществува, за да пренася информация - на големи разстояния и бързо. Уеб съществува, за да направи тази информация лесно достъпна и удобна за ползване. За мен важното ще е как се ползват съвременните технологии, за да се направи един сайт, продукт или услуга по-добър за тези, които го ползват.