Новини

Интервю с Маргарит Ралев - жури в BGWeb 2018

10.09.2018

Интервю с Маргарит Ралев - жури в BGWeb 2018

Как се случи така, че се захвана с дизайн? Какво бе началото?

Ако трябва да започнем хронологично - всичко идва от гените - баща ми е много творческа личност. :)

Още от дете рисувам, чертая, обичам да си фантазирам и да пресъздавам част от тези идеи и мечти (писти за колички, проекти за сгради, странни уреди и пр.) на хартия. В последствие имах късмета, че бях от малкото деца в квартала, които можеха да "разцъкват" на компютър. Заедно с графиките от компютърните игри дойде и въпроса "Как ги правят тези неща (в този им вид)? " В последствие експериментите с графични програми доведоха до собствено портфолио и един семеен приятел предложи да направя сайт на техни клиенти. Това се случи в гимназията. В ТУ-София, специалност "Инженерен дизайн" надградих познанията и продължих смело напред.

А как се стигна до Ralev.com?

Първо имах сайт за няколко години в mgr.hit.bg. В последствие през 2004 г. реших, че трябва да подходя по-професионално и да си имам собствен домейн за дейността. Изграждането на въпросния сайт Ralev.com и разписването на съдържанието в него ми дадоха повод да се замисля каква е моята визия за близките години. Така реших, че ще е чудесно ако след време не работя сам, а в екип. Постепенно нещата се наредиха, както ги бях начертал. Любопитен е фактът, че по това време не знаех в какъв дизайн ще профилирам и избрах нещо по-общо - собственото си фамилно име. Исках също бъдещите ми клиенти да са сигурни, че няма да работят с някоя мнима фирма (времената бяха такива), а с някой, който буквално ще се подпише под това, което прави.

Днес как преминава един твой работен ден?

Арт дирекция, срещи, телефони, срещи, четене на професионални статии, имейли, срещи, малко дизайн. Също и администриране на групата във Facebook (Bulgarian Design Group) - защото, колкото и да е смешно - това изисква доста време. В общи линии едно непрестанно жонглиране с хора, бизнес и пиксели, в което се опитвам да не изпусна дизайна.

Баланс семейство - работа - намираш ли го?

Мисля, че го намирам, но това винаги е относително, защото балансът за себе си го меря с моя аршин. Вероятно дефиницията на жена ми и детето за баланс е съвсем друга... :) Като цяло се стремя да прекарвам време с дъщеря си всеки ден и семейството е винаги топ приоритет. Това е и причината да работя все по-рядко през уикендите. Виждам се много често и с родителите си. Мисля, че това е много важна част от уравнението.

От къде черпиш вдъхновение?

Основно от филми, книги и пътувания. Също от музеи и индустриален дизайн. Като се замисля - дори и от малките детайлите в ежедневието. Днес, например, обсъждахме с една колежка детайл в асансьора на едни клиенти, а другите хора (непознатите), които се возеха с нас ни гледаха с леко недоумение...

Защо според теб е важно да се участва в Сайт на годината и кого каниш да се включи?

Каня всички колеги, които се занимават интензивно с разработка на уеб сайтове, да се включат, тъй като този тип признание е важно за всички нови потенциални клиенти и може да бъде решаващо при избора на изпълнител за такъв тип проекти. Аз самият НЕ съм участвал в много конкурси и го отчитам като голяма грешка.

Пожеланието ти към участниците и към журиращите?

Хайде да покажем, че в България се правят хубави неща!