Новини

Интервю с Калоян Петров - жури в BGWeb 2018

05.09.2018

Как и кога Калоян и уеб се срещнаха?

С уеб се срещнахме в края на 90-те. Но преди това, по стечение на обстоятелствата и благодарение на семейството ми, от съвсем малък растях около креативни хора, компютри и софтуер. Прекарвах голяма част от времето си пред екрана в експерименти. Тогава тази сфера бе просто „компютърна“ и всичко в нея бе опияняващо интересно – всеки ден откривах нещо ново и бях провокиран да експериментирам и смесвам новите със старите знания. След което идваше нещо ново и процесът започваше отначало. Сменях интересите доста пъти между чисто технически и програмиране до дизайн и креативни експерименти. Доста години минаха преди да разбера, че именно симбиозата между креативността и дигиталните технологии е мястото, в което се чувствам най-комфортно. Изобщо в уеб открих мястото, в което интересите ми се преплетоха най-дълбоко, място което бе креативно по категорично нови начини и същевременно съвсем логично и технологично. С широка усмивка си спомням първия сайт (разбира се, личен) и първата Flash анимация от 1998 г.

Как минава един твой работен ден днес?

Денят ми започва с кафе. Нищо друго не е в състояние да ме вкара в режим, така както чаша ароматно, прясно смляно кафе. Продължава с вдъхновяваща гледка към София и Витоша. Обожавам градските пейзажи, простора и усещането за свобода. Помагат ми да изчистя съзнанието си и да се фокусирам. Като болшинството креативни хора… нямам стриктно подредена програма за деня. Вдъхновението не идва по график и при мен. Обичам свободата да приоритизирам задачите, според периода и възможностите си във всеки момент. С времето съм изградил навика да използвам сутрините за правене на списъци, подреждане на приоритети, административна работа, за брейнсторминг срещи, въпроси, проучвания. През останалата част от деня, когато прекъсванията са по-малко, фокусът е върху по-творческите и оперативни задачи по придвижването на проектите напред.

Кои моменти от работата ти носят най-голямо удовлетворение?

Най-голямо удоволствие ми доставят 3 неща. На първо време срещите с клиенти, когато дефинираме задачите и проблемите в тяхната цялост – когато обсъждаме хипотезите и събраните данни, дефинираме предизвикателствата, поставяме опорни точки и срокове. Вторият момент е фазата на проучване – когато следва да проверим и проучим въпросите, да видим голямата картина спрямо потенциалните решения и да препоръчаме едно или няколко подходящи за конкретния случай. Третият любим момент, разбира се, е моментът, в който трябва да създадем нещо ново, отговарящо на целите и резултатите от проучванията. Това е моментът, в който трябва да създаваме, експериментираме, итерираме, тестваме и изберем най-доброто решение.

За какво ще си най-строг при оценяването на проектите в Конкурса?

Най-важното за всеки клиент е неговият проект да изпълнява определени цели. Ще бъда строг към изпълнението на тези цели. Харесвам творческия подход и това всеки проект да бъде уникален и креативен. Ако това да бъде такъв е изпълнена цел, то той ще бъде оценен и по този критерий. Общото между всички уеб проекти, обаче, е да бъдат в услуга на своите потребители. Наша основна задача е да улесним потребителите в тяхното взаимодействие с продукта, било то сайт или приложение, да ги водим интуитивно към определени задачи и да им помагат да се чувства добре от взаимодействието и досега с него. Затова и най-строг ще бъда към ползваемостта (UX) на проектите.

Какво казваш на тези, които се колебаят дали да участват?

Участвайте смело – имате огромен шанс да спечелите! От опит зная, че най-добрите проекти са резултат от критично мислене и подход към предизвикателствата. Ако се колебаете в успеха на работата си, значи сте подходили критично и обективно, информирани сте за максималните цели и възможности, конкурентите и потенциала. Направили сте много избори, за да вземете най-добрите решения за своя проект. Затова – участвайте, популяризирайте работата си!