Новини

Интервю с Калоян Петров - сегмент Дизайн в BgWeb 2022

25.07.2022

Интервю с Калоян Петров - сегмент Дизайн в BgWeb 2022

Разкажете малко повече за процеса по работа по тазгодишните критерии във Вашия сегмент за конкурса Сайт на годината.

 

Тази година започнахме със събиране на обратна връзка и идеи от всички колеги по имейл и в споделен документ. Това включи препоръките от новите колеги в журито, а също така и наученото от миналогодишните конкурси. В среща накрая обобщихме събраната информация и най-вече как идеите се съотнасят спрямо други конкурси и опитът ни от предходни години, за да подобрим миналогодишните критерии. През есента планираме още 1 или 2 срещи, за да се уверим че всички (младежко и основно жури) сме на една страница.

Какви са основните новости?

 

Уеб дизайн тенденциите се променят непрестанно. Но нашите критерии са разделени в три основни групи критерии, които не са податливи на временните тенденции: Визуален дизайн, Ползваемост, Творчески подход и концепция. Новото тази година е, че направихме критериите по-ясни, кратки и лесни за следване вътре в журито, а за участниците най-голямата промяна е в секцията за творчески подход – в нея оценяваме цялостно творческият подход и концепция на проекта спрямо тенденциите в сферата и темата му. Оценяваме цялостната креативност, естетика, характер, адекватност спрямо темата, а много високо ще адмирираме наличието на оригинален подход. Друга промяна е бонус критерият за достъпност - коректна поддръжка на WCAG 2.1 стандарта.


Какво могат да направят създателите и собствениците на сайтове, които ще кандидатстват в Конкурса Сайт на годината 2022, за да впечатлят журито?

 

Водете се от тенденциите и масовите практики най-вече в информационната архитектура, ползваемостта и потребителското преживяване. Но когато става въпрос за визуален дизайн и творчески подход – бъдете по-оригинални, дори уникални, внимавайте със сляпото следване на отъпканите пътеки.


Най-любопитното за Вас самите като жури в целия процес по оценяване на кандидатурите?

 

Един сайт не изпъква, когато изглежда като десетки други или като копира конкурентите си. Истинска радост за нас е да видим креативни и оригинални сайтове, изпипани детайли, решения, в които проличава отделеното внимание, замисъл и усърдна работа.


Какво ще пожелаете на участниците, които сега подготвят кандидатурите си? И какви са основните 3 ползи от участие за тях?

 

Бъдете смели, вдъхновени и всеотдайни към проектите си. Мислете и работете здраво за успеха и удобството на клиенти ви, защото те са истинските съдии за резултата от вашата работа. А от колегите в дизайн журито може да очаквате полезни препоръки, експретно мнение и насоки за бъдещо развитие на сайтовете ви.