Новини

Интервю с Геннадий Воробьов - жури в BGWeb 2018

24.08.2018

Интервю с Геннадий Воробьов  - жури в BGWeb 2018

Как се озова в дигиталния бизнес? Отдавна ли се случи това и кои бяха първите проекти, по които работи?

Бях пред абсолютно практична задача в първата ми работа: през 2008 вдигнахме онлайн букинг система, инвестирахме супер много време и пари, пуснахме я и нямахме резервации. Така опряхме в SEO и така се започна. През 2010 вече действах като фрийлансър, правех и класирах сайтове. Първите клиентски проекти бяха  gsmservice24.comwww.kassabasystems.com и легендарният shtepsel.bg 

Как се разви Нетпик и екипа за България?

Тази година предимно разширяваме и конкретизираме услугите. Пуснахме email маркетинг услугата и започнахме да профилираме услугите по тип проект както в рекламата (примерно, промотиране на събития и пакетни услуги в Google Ads и Facebook/Insta), така и в SEO (примерно, одит на SaaS, SEO за новинарски сайтове, блогове). Преместихме се в нов, по-просторен офис. Екипът се раздава по проектите смело, води курсове, презентира, създава нови инструменти - 27 уникални /страшни/ нетпикъри.

Има ли специфика, според теб и наблюденията ти, българския пазар?

В онлайн търговията няма особена разлика в поведението на купувача. Огромна разлика е в обслужването и виждам, че всеки в България, който малко или много успява да подобри обслужването от първото обаждане / поръчка до крайното обслужване и обгрижване, расте.

Има ли достатъчно разбиране у бизнеса за важността на доброто онлайн присъствие? 

Разбиране има, има и желание, но... "няма време". Основната причина за повечето неуспешни истории е липса на системност в бизнес процесите, планиране и разбиране на нуждите на екипа.

Твоята "супер сила" в дигиталния маркетинг?

Детайлите. Всичко се крие в тях.

На кое ще държиш най-много при оценяването на проектите в Сайт на годината?

На моята супер сила :) Ще се синхронизираме още с колегите от журито. Скоростта на различни типове страници на различни устройства, базови препоръки за оптимизация, наличие на кодове на маркетинг инструментите и рекламните платформи, базов UX анализ, контент.

Пожеланието ти към участниците?

Да се обединим колкото се може повече.