Новини

Интервю с Емо Марков - жури в BGWeb 2018

26.07.2018

Интервю с Емо Марков - жури в BGWeb 2018

Емил Марков е сред именитите дизайнери днес у нас. Арт директор, графичен дизайнер и илюстратор. Макар от години да живее и работи в Испания, той следи изкъсо какво се случва на родния терен и с това ще е важна и значима част от оценяването на проектите в Сайт на годината. Благодарим му, че прие поканата да журира. Жюстин поговори с него по темата.

Дизайнът в твоя живот - какво ти носи, толкова години?

За мен графичният дизайн винаги е бил начин и инструмент за преживяване. С всяка измината година става все по-сложен и по-несигурен, поради постепенното заличаване на ограниченията, които налагаха до скоро, установените негласно ясни и категорични функционални и естетически критерии.

Как успяваш да се зареждаш, да не се умориш и да си винаги креативен?

Чета. Пиша. Готвя. Разхождам кучето си. Опитвам се всеки ден да правим заедно неща с малкия ми син. Винаги когато мога, отивам до село Медовина, Търговищко, където прекарах много щастливи лета в детството си.

Кои са най-честите грешки, които прави всеки начинаещ дизайнер, според теб?

Прескача етапа на обмислянето с молив върху хартия. Не си води бележки и дневник на проекта. Предоверява се прекалено на себе си и не интерпретира правилно заданието. Представя на клиента само едно графично решение, следвайки единствено собствените си критерии и игнорирайки конкретното задание. Обикновено не знае да каже аргументирано “не”. Всеки дизайнер може да допусне тези грешки. Работиш в Испания.

Има ли разлика в това, което създаваш за там и това, което създаваш за България?

Разликите в изискванията за качество на графиката и в процеса на реализирането ѝ са незначителни и по-скоро - чисто технически. Дори заплащането на по-малките рутинни поръчки също се изравнява постепенно.

Доколко е важно дизайнерът да се съобрази с публиката си?

Дизайнът е малко колелце в огромната машина-съвкупност от различни видове индустрии. Може би, ще е по-точно да се употреби клиент, вместо публика. Публиката ходи по концерти. Клиентът е този, който плаща за работата на дизайнера и има право да изисква. Много сложни са взаимовръзките между клиент, дизайнер, конкретно задание, поръчка, обща цел, процес на реализиране, резултат и реакция на крайния потребител. По-важно е да се приключи конкретния проект, отколкото да се затлачи в спорове в една или друга посока и да се провали. Винаги има един следващ проект.

Какво те мотивира да си част от журито на Сайт на годината?

Отговорът се съдържа в отговорите на горните въпроси.

Пожеланието ти към участниците в Конкурса?

Да направят и представят за Конкурса страници и приложения, но не за печелене на награди, а такива, които са създадени да служат коректно в полза на потребителя си.