Новини

Интервю с Емил Тотев - жури в BGWeb 2018

20.08.2018

Интервю с Емил Тотев - жури в BGWeb 2018

Как Емо Тотев се захвана с дизайн и как се "роди" Design WeekEnd?

За мен фактът че се занимавам с дизайн е следствие на няколко щастливи случайности. През 2007 имаше учителска стачка и като син на учители прекарах доста време в училище. Макар от по-малък да имах интерес към изкуствата, едва тогава започнах да творя дигитално. Първите ми “шедьоври” бяха най-елементарни презентации на PowerPoint 2003, но това разпали интереса ми към творчеството и новите инструменти, до които имах достъп. Отне ми няколко години и доста пробвания, докато реша че дизайна е “моето нещо”, по-скоро едно от моите неща. Радвам се, че имам късмета да продължавам развитието си в тази сфера и сега, откривайки и срещайки все повече приятели, ментори и вдъхновители. Споменавайки вдъхновение, ще продължа с Design WeekEnd. През 2015 година имах възможността да участвам в няколко големи ИТ събития и бидейки човекът, който съм, реших да създам свое такова. Тогава, а донякъде и сега, събитията бяха масово насочени към програмисти, а дизайнерите бяха повече в сянка. Е, открих съмишлeници, не хора с опит, а такива със страст и желание. Така през март 2016 се проведе първия Design WeekEnd. С огромна доза щастие споделям, че две години и няколко събития по-късно успяхме да изградим име за себе си, а също да вдъхновим, подкрепим и развием десетки млади творци.

Къде си сега в пътя си - обучение и бизнес?

Предстои ми втори курс в Пловдивски университет тази есен. Близо година наричам Пловдив свой дом и развивам тук идеите си. Обграждам се с търсещи, можещи и искащи хора, което ми помага да се развивам, както като професионалист, така и като човек. Сега работя като свободен агент (freelance), тъй като така имам времето и свободата за всички проекти, с които се занимавам. Поради средата тук често се занимавам и с препродукция за видеа, заедно с Ангел Генков, доброволец съм към Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), развивам и два собствени проекта бегло свързани с дизайна. Това разнообразие ми позволява да се радвам на работата си и да не “зациклям” на едно място.

Имаш ли съвет, който би дал на младите хора, които се оглеждат дали да започнат кариера в уеб?

Уеб е изключително динамична среда, предоставя страхотни възможности за експерименти, разчупване на правила и лично изразяване. Ако звучи като вашето място, то задължително опитайте, ползите многократно надминават трудностите. А след като стартирате, имате невероятната възможност да се специализирате в един от многобройните аспекти на уеб, правейки значими и важни за вас неща.

Какво очакваш от Сайт на годината?

Очаквам да бъде така нужната платформа за показване на страхотните творения от българите в уеб. Искам да видя новаторски подходи, разчупени правила и добре разказани истории. Точно това ще търся и оценявам.

Защо да се регистрират участниците, които още се колебаят?

Регистрацията позволява работата ви да бъде откроена и видяна от професионалисти, а обратната връзка от тях ще бъде изключително ценна за вашето развитие, както и това на брандовете, с които работите. Заслужава си, защото нали знаете - добрите примери се споделят!