Новини

Интервю с Димитър Димитров - жури в BGWeb 2018

26.09.2018

Интервю с Димитър Димитров - жури в BGWeb 2018

Как професията на дизайнер се настани в твоя живот?

Да стана дизайнер всъщност e мечтата, която с много труд, търпение и малка доза късмет, разбира се, успях да сбъдна. Дизайнът е навсякъде около нас и аз изключително много исках нещата, създадени от мен или от екип, в който участвам да "заживеят" в тази среда. Така с течение на времето след като придобих достатъчно увереност, се зароди и идеята за студиото Дизайн Депо.

Кои са големите предизвикателства на тази професия?

Първо тази професия трябва да ти доставя удоволствие във всичките си аспекти, макар че не всички от тях да са позитивни, разбира се. Второ, да успяваш чрез "подредения хаос" в главата си да откриеш простичкото нещо, което ще работи за този, който се нуждае от твоите услуги. Да слушаш правилно, да разбираш клиента, неговите нужди, цели и желания, продукта, който предлага и разбира се клиентите му (бъдещи и настоящи).

Задължително е да повярваш, че всичко е възможно!

Какво е отношението - талант - учене - практика за това да си добър дизайнер, според теб?

За мен видима граница между тях не съществува. Даже ако можех да ги обединя като една дума би било най-правилно. #ТалантУченеПрактика . Талантът е дарба, която с много учене и постоянство успяваш да развиваш. За да си добър дизайнер, не трябва да спираш да учиш и да опитваш да реализираш идеите си чрез (на) практика.

Най-важното за теб при оценяването на проектите в Сайт на годината?

За мен най-важното е един сайт да бъде визуално ясно структуриран, да е атрактивен, без натрапчиви цветове, графики и небалансирани шрифтове. Да е креативен, което естествено да не пречи на основната му цел - да бъде полезен и ясен за потребителите. На мнение съм, че е много важно да бъде обърнато внимание на дребните детайли, които спомагат за цялостното усещане, както и типът и категорията да са свързани със сферата на дейност на сайта.

Какво би казал на тези, които няма да получат награда на 4 октомври?

Това е един много труден за мен въпрос. Във всяка категория има поне по няколко сайта, които заслужават награда, което прави и избора на победители изключително сложен.

Сайт на годината е добра възможност за всеки един да провери къде се намира точно в този момент и естествено как може да подобри своите уеб проекти и занапред. Обратната връзка от специалистите, които оценяват, както и от публиката, е истински ценната награда, която всеки един участник получава.

Смея да твърдя, че участниците могат да докажат на масовата аудитория, че в България се правят изключително качествени уеб сайтове.