Новини

Интервю с Антон Аладжов - жури сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

10.06.2024

Интервю с Антон Аладжов - жури сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

Антон Аладжов е визуален уеб и UI дизайнер. Професионалният му опит стартира със стаж в една от най-големите уеб агенции. Освен това е и креативен директор и ко-създател на стартъпа "Evedo". Тази година е част от журито в сегмент "Дизайн".

Като професионалист, разкажете ни накратко за своя път в дигиталната индустрия?
Антон Аладжов е уеб и визуален мултидисциплинарен дизайнер. Опитът му като дизайнер започва през 2006 г., когато създава първите си сайтове. Завършил е "Компютърни технологии и системи" в комп. техникум в Правец. След това е записал "Пластични изкуства" в НБУ. В момента е фрийлансър за различни уеб проекти, а също така е и креативен директор и ко-създател на стартъпа "Evedo". Води и съвместен аудио подкаст "Дизайнът на нещата".

Какво ви впечатлява най-много в един уебсайт? Кое е важното, според Вас, за да е той добър?
Уеб средата, благодарение на стремителното развитие в технологиите последните десетилетия, е джунгла от много различни видове и хабитати. Няма един стил или един тип уебсайт, който да е правилен или най-добър. Всичко зависи от естеството на отговора "Защо този уеб сайт съществува?" Ако отговорът и визията / подредбата на информация съвпадат, то тогава той е добър. Дори да не се харесва на едни или други хора - гущерите или жабите или други видове животни също си имат фенове и противници. Аз лично винаги съм харесвал много контрастни, добре подредени сайтове с кратко и ясно съдържание, в което да мога за по малко от 5 секунди да се ориентирам. Отделно ако е с модерна визия, с интересно разположение и игра с размера на браузъра - това е един голям бонус.

Какви са основните предизвикателства, с които се сблъскват уебсайтовете днес?
В днешно време сайтовете се стремят да правят прекалено много. Те искат да са минималистични, но пълни с информация, искат да са леки и лесни за достъп, но пълни с тежки графики и мултимедии, искат да са модерни, но да са разбираеми от разнообразна целева аудитория. От друга страна пък има сайтове, които отказват да се променят или адаптират към по-модерните визии... Така че предизвикателствата наистина са много. И те са свързани с предизвикателствата в технологичния сектор като цяло - настигането на бързото развитие и промяна в дигиталния свят.

С навлизането на AI какви са очакванията Ви за развитието на сайтовете?
Същите като с навлизането на "Скеч" или "Фигма" като инструменти за UI/UX преди години - значително улесняване на процеса по създаване на дизайни с много и комплексни страници.

Какво ще посъветвате кандидатите или тези, които се колебаят дали да участват в конкурса Сайт на годината?
Сайт на годината както и всеки конкурс дава една добра и необременена външна преценка. Това е шанс различни специалисти в сферата да направят дълбок анализ и да изкажат мнението си за текущото състояние на сайта. Понякога това е даже е по-ценно отколкото съревнованието за първите места. Когато знаем къде сме в очите на другите можем да взимаме по-добри решения за развитие.

Какво Ви вдъхновява? Бихте ли посочили книга, блог, сайт, подкаст, който да вдъхнови и участниците в Конкурса?
Вдъхновявам се от много различни неща и места. Откъм книги мога да посоча всички книги на Остин Клиън, книги и публични изяви на Нийм Геймън. Книгата "Война в изкуството" на Стивън Пресфийлд. Подкасти, който винаги съм слушал с интерес: Being freelance, Design Matters, The Futur & Design Better.