Новини

Интервю с Илия Базлянков - жури в BGWeb 2018

28.09.2018

Интервю с Илия Базлянков - жури в BGWeb 2018

Разкажи за твоя път в уеб, домейните, технологиите?
През 2007 г. бях начело на екип, който задвижи проекта за домейна на кирилица .бг, предложихме първите правила и водихме диалог с ICANN, Министерството на транспорта и други организации. Борбата за него продължи около 10 години. По същото време се включих и по-активно в работата на различни работни групи към ICANN и станах представител от България в Multistakeholder Advisory Group към ООН, в продължение на три мандата.
През 2012 година реализирахме проекта на домейни на кирилица в разширенията .сайт и .онлайн, а скоро завърших и проектът писмо.орг за електронна поща на кирилица.
Имам опит със стартирането на над 20 уеб проекта, от 2003 година насам. В момента работя за българския стартъп Tool.Domains, чийто екип притежава голям опит в областта на домейните и е известен в индустрията.

Как минава един твой работен ден?
Много различно - понякога денят е много спокоен, когато работя вкъщи или в офиса, а понякога е много вълнуващ, защото се налага да работя от борда самолет на 12000 метра над Атлантическия океан.
Предизвикателствата всеки ден са различни, но като цяло винаги отделям време за кореспонденция, както и участвам в конферентни разговори на различни работни групи, за да следя развитието на Интернет. Важна част от работата ми е и посещението на различни събития по цял свят на които се обсъжда бъдещето на мрежата.

Кои са предизвикателствата на тази професия?
Нуждата всеки ден да следиш за новини, актуализирани правила и стандарти. При промяна, трябва да реагираш навреме и да въведеш съответните обновления в различни документи или приложения.
Комуникацията с много хора, от различни държави и континенти също е предизвикателство, но на мен ми носи удовлетворение.

Какво прави един сайт добър, според теб?
Бързото зареждане според мен е основното. Ако един сайт е много бавен, останалите неща нямат значение. Също е важно от началото да мога разбера каква е целта на сайта и какво предлага, както и да има лесен достъп до главните категории - контакти, за нас и заглавна страница. Самият дизайн е от значение - важно е да изглежда еднакво добре на всякакви устройства. Накрая, но не последно - възможността посетителят да постигне целта си на сайта в три стъпки - било то да намери определена информация или да направи поръчка.

Пожеланието ти към тези, които са се разколебали и не са се регистрирали за участие в Сайт на годината 2018?
Участвайте в конкурса Сайт на годината 2019 и няма да сгрешите - кандидатурата ви ще се нареди сред най-добрите в българския Интернет, и ще бъдете забелязани от максимална аудитория. Пожелавам ви, през 2019 година да завършите отличен нов проект, който да вземе награда в следващото издание на конкурса.