Новини

Ден на добрата дума 2022 - 14 април - браво на училищата от цяла България

18.04.2022

Ден на добрата дума 2022 - 14 април - браво на училищата от цяла България

Щастливи сме, че в Националния ден на добрата дума 14 април 2022 г., която организираме като противовес на речта на омразата онлайн и с желание да насочим вниманието на компании, училища, спортни клубове и политици към добрите думи и тяхната сила, се включиха училища от цялата страна. Браво на креативността на учителите и на добрите думи от учениците! Те са за пример.

Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Гоце Делчев

Един ден по-рано, на 13.04, учителите запознаха всички ученици с предстоящата инициатива и Манифеста (във всяка класна стая бе поставен), след което на учениците им бе поставена задачата да напишат тяхната Добра дума, в предварително изготвени детелини.

На 14.04 в училищния двор учениците бяха изненадани с две дръвчета - Японска върба –  на които всяка паралелка закачи своята детелина с добра дума. Двете "Дръвчета на Доброто" ще бъдат засадени в двора на училището.

В Деня на Добрата дума ЕПЛР проведе урок по модел на Големият въпрос: "Какво ще се случи с хората, ако изчезнат добрите думи?". Благодарим на Дафи Николова!

ЧНУ Селестен Френе, гр. Бургас

Една мотивираща дума може да ни даде заряд за промяна, но е и способна да ни го отнеме завинаги. Дори най-малките френейчета са наясно със силата на думите, споделя Николета Петрова. Те изработиха пролетни цветни пиленца, които носят “вълшебни” послания, а с учениците от 1 и 2 клас се проведе дискусия за силата на думите и тяхното въздействие. Всички заедно написаха послания, носещи добро и взаимно си правиха послания.

ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян", гр. Пловдив

Всички ученици от ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян", гр. Пловдив, водени от Димитрина Владимирова, с радост се включиха и интерпретираха по свой начин умението да казваме добри думи. Класните ръководители запознаха учениците с Манифеста, а учениците се присъединиха.

Най-хубавото в техния езиков калейдоскоп бе възможността да изрекат добри думи на различни езици. В училището на езиковото многообразие едно до друго на чиновете седят деца с арменски, български, руски, украински, турски, италиански и чеченски произход. Тези деца са цветните клончета на надеждата.

СУ "Св. Климент Охридски", гр. Пещера

Участие взеха учениците от ГЦОУД 3-4 клас, ГЦОУД 5 клас и ГЦОУД 2 клас, заедно с Елена Гивечева. Бе проведена беседа за вълшебните думи и дела. Петокласниците поднесоха комплименти на учениците от ГЦОУД 3-4 клас. Учениците от втори клас изработиха "сърце на добрите думи". Както всеки празник, и този завърши с добро настроение, предизвикано от импро театър със съдействието на учителите. 

ОУ „Христо Ботев“, гр. Батановци

В подкрепа на добрата дума учениците, ръководени от Силвия Иванова, се запознаха с националния манифест и го подписаха. Всички знаем колко важно е да бъдем добри, отговорни, подкрепящи, да бъдем себе си и да стоим зад думите си, винаги и навсякъде. С рисунки, беседи, четене на приказки децата дадоха своя добър пример и ще го следват!

СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов

В Свищов се проведе флашмоб с учениците от 1„Б” клас и Снежана Блажева по оживени места в града под звуците на „Песен за доброто” на любимия детски автор Мая Дългъчева и композитора Хайгашот Агасян. Децата учат чрез преживяванията си. Записаха мисли за добрите думи, като всяко дете написа по 7 странички, които раздадоха на съгражданите си. Така ги накараха да се замислят, да използват думи на не-омразата, думи , които привдигат, а не  думи, които обезсърчават и натъжават.

СУ "Христо Смирненски", гр. Гулянци, обл. Плевен

II а клас и Елеонора Стефанова

Да! ... Има думи едни

блестят от добрина!

"Отварят" заключени врати,

"разтопяват" ледени сърца...,

усмихват те даже да болиш,

лекуват със светлина...!

Думи за обич...., прошка...!

Думи за нежност в любовта!

А "извинявай" , "благодаря"--

вълшебни думи са това!

С "до теб съм!", "не тъжи! "

готов си даже да летиш!

Една думичка! Само една!

Може да извърши чудеса!

- Милка Пенчева

10 "а" на ПГД - София

СУ "Никола Йонков Вапцаров", гр. Генерал Тошево

Искам да съм мъничък вълшебник,
за да мога с пръчица в ръка
да създам магически учебник,
който се нарича "Доброта"!

С този стих в ИСУ „Никола Й. Вапцаров“ с учениците от начален етап в „Зелената класна стая“  започна урока, посветен на Националния ден на добрата дума. 

От какво зависи това да сме добри? Как да подбираме думите си при общуване, така че да не нараняваме никого? Защо е по-добре да замълчим, вместо да използваме агресивни думи? Търсейки отговорите на тези въпроси и споделяйки реални случки, учениците споделиха, че ежедневно трябва да използваме добрите думи, че трябва да проявяваме съпричастност и толерантност, за да цари атмосфера на разбирателство и взаимопомощ. Приятелството между децата и подкрепата ги насърчават да се развиват, да откриват талантите си и да се гордеят с успехите си. Добротата трябва да присъства не само в отношението с близките и приятелите ни, но тя се проявява и в отношението ни към растенията, животните, към околната среда. 

„Ние можем да бъдем добри! Знаем как!“ – заявиха учениците от 1- 4 клас от ИСУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Генерал Тошево.