Новини

Българска история - проект с мисия

01.12.2020

Българска история - проект с мисия

Срещаме ви с Марио Мишев, който получи наградата за Българска история за Сайт на годината цялостен принос 2020.

Моля разкажи съвсем накратко за проекта "Българска история" за всички, които не ви познават и се чудят защо получихте Специалната награда в Сайт на годината 2020.

Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на родното минало чрез активна издателска и продуцентска дейност. Организацията е собственик на BULGARIANHISTORY.ORG – най-посещаваната историческа платформа в България, и BULGARIANHISTORY.SHOP – онлайн магазин с близо 100 образователни издания. Най-разпознаваемите интернет канали на „Българска история“ са едноименната Facebook страница, следвана от 380 000 души, както и YouTube каналa с 55 000 абонати. Именно на последното място сдружението развива своята продуцентска дейност, включваща стотици късометражни филми.

Каква е ролята на сайта ви - https://bulgarianhistory.org/ в цялото ви начинание?

Ключова. Образователният сайт даде тласък на дейността ни и се превърна в емблема на дейността ни. Той ни позволи да създадем безценни контакти с академичната общност и заедно с нея да представим българската история по достъпен и увлекателен начин. Това усилие бе оценено от аудиторията, тъй като с времето сайтът успя да реализира една добра дневна посещаемост от над 10 000 души.

Кога и как стартирахте електронния магазин към сайта? Какви три съвета би дал на организации в посока електронна търговия?

BULGARIANHISTORY.SHOP се обособи като отделен сайт през 2017 година. До тогава реализирахме малко на брой образователни продукти, които помествахме в поддомейн на образователния сайт. Нарастналият интерес обаче, както и броят на изданията ни наложи да създадем електронния магазин. Ето и съветите ми, като подчертавам, че не говоря само от името на търговец, а и от името на издател.

1. Вярвайте в продукта си. За да успеете да извървите дългия път на подготовката, производството и продажбата, трябва искрено да осъзнавате каква е т.нар. добавена стойност. Ако не го разбирате напълно, нещо не е наред.

2. Оптимизирайте всеки ден. Всяко начало е трудно, много предприемачи и търговци пестят от оптимизация на работните си процеси, но в даден момент това изиграва лоша шега. Растежът без подобрения е възможен до един момент, след това удряш тавана си и започваш да боксуваш.

3. Взимайте идеи назаем. В България новите течения и идеи често идват с леко закъснение, така че преспокойно може да черпите вдъхновение от хилядите успешни примери на онлайн магазини в света. Онлайн търговията е в безпрецедентен пик и клиентът става все по-взискателен. Търговците трябва да отговарят адекватно на това.

Какви са другите важни за вас онлайн канали, които използвате?

Social media marketing (Facebook; Instagram; Youtube; Google) и Email marketing.

Какво ви донесе наградата и отбелязахте ли я екипно по някакъв начин?

Всяка награда е субективна, защото изразява волята на журито. В случая обаче сме особено горди, че журито бе представлявано от професионалисти и доказани експерти. Това прави постижението ни по-значимо за нас самите. Едно признание за труда на много хора, за което сме безкрайно благодарни. За жалост, обстановката е такава, че нямахме възможност да вдигнем луд купон, какъвто си заслужава една такава награда. Обещаваме, когато нещата се нормализират, да отбележим подобаващо повода.