Новини

Интервю с Веселин Георгиев - жури в BGWeb 2018

27.08.2018

Интервю с Веселин Георгиев - жури в BGWeb 2018

Как се случи така, че програмирането се оказа твой професионален път?

Интересен факт е, че някак винаги съм знаел, че това ще бъде моята професия. Когато бях в училище още, самоинициативно се записах на курсове по програмиране по Pascal, без да очаквам нещо конкретно, просто ми беше любопитно. В този период също така се бях запалил вече и по компютърните игри, а това беше период, който изискваше не просто да ги играеш, а да вложиш доста изобретателност при тяхното инсталиране и "активиране". Това определено разширяваше доста кръгозора около общите компютърни умения и създаваше интерес, даваше почва за разгръщане на любопитството. След това в университетските години вече беше лесно, като стана въпрос за избор на работа ...

Кое е най-вдъхновяващото за теб в тази професия?

Определено преплитането на бизнес, наука и технологии прави тази сфера много предизвикателна и динамична. Не мога да кажа, че има нещо конкретно, което ме мотивира или вдъхновява, но всеки проект, който е достатъчно предизвикателен и дава възможност да се научи нещо ново, а същевременно изгражда нов бизнес модел или ниша, ме кара да работя с ентусиазъм. Всъщност последните години съм фокусиран основно върху това да работя за пренасянето на традиционни бизнес модели в технологичната сфера, така наречения Tech Transformation. Тоест може би възможността да правя бизнес на базата на технологии е вдъхновяващото за мен.

А предизвикателствата?

Те са движещата сила! Преди години, докато пишех PhD дисертацията ми, попаднах на една карикатура, която разказваше за резултата от една дисертация, определено беше забавно и доста се смяхме и забавлявахме с колегите, но също така и доста мислех след това над казуса. Всъщност всяко предизвикателство, с което успешно се справяш във всяка сфера, в която се появява, води до натрупване на опит/знание, което разширява обхвата на човека, което погледнато напред във времето всъщност е това нещо, което май му се казва опит. Като много важен момент в това е предизвикателствата да бъдат преодолявани, тогава опита е пълноценен. Важно е също така в процеса на преодоляване да бъдем фокусирани върху предизвикателството, за да постигнем и оптимален резултат!

За участниците - как би ги насърчил да не се колебаят, а да участват в Сайт на годината?

През годините съм участвал в доста конкурси, като участник, под една или друга форма. Определено смятам, че един такъв конкурс дава възможност да извадиш най-доброто от себе си. Нормално е при кратки срокове или много проекти специалистите да започват да изпускат трендове в сферата, да претупват работа или други не добри привички и практики. Един конкурс дава няколко позитива в справянето с тези проблеми. От една страна имаш възможност да анализираш конкурентните проекти, да се сравниш с тях и да си свериш часовника, как реално се справяш. Също така това е мотивация да направиш проекта по-добър, да дадеш най-доброто от себе си, че и да се надскочиш малко, като отделиш време за проучване и да го приложиш със старание.

Офлайн събитието дава възможност общността да се запознае, да създаде условия не само за виртуално общуване. През годините съм направил много контакти по време на конферентната част на конкурсите или по време на церемониите, които в бъдеще определено са били много полезни и ключови. Така, че бих препоръчал на всеки да участва, независимо дали е собственик на онлайн проект, разработчик или студио! А при успех наградите са нещо, което години наред дава мотивация и гордост от работата.

Кое ще е това, към което ще си най-критичен към участващите проекти?

Обикновено съм много позитивен човек, първо ще гледам хубавите неща, които са направени в проектите! Разбира се ако видя недовършени или не добре работещи функционалности, бъгове или не добре организиран/написан код, ще добавям минуси в оценката, но определено ще търся добрата работа и ще дам по-добрите оценки за проектите/екипите, които са изпипали своята работа и са направили функционалности, които впечатляват. За мен е много важно да се ползват нови технологии, да се мисли за потребителя, да работи бързо и удобно.