Новини

Интервю с Мария Бургелова - жури сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

15.05.2024

Интервю с Мария Бургелова - жури сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

В момента Мария Бургелова се занимава с дизайн и уеб. Заема позициите на главен изпълнителен директор и творчески арт директор в More By Us. Тази година тя е част от журито в сегмент "Дизайн".

Като професионалист, разкажете ни накратко за своя път в дигиталната индустрия?
През 1998 започнах своята кариера в областта на маркетинга в спорта. През 2008-ма реших, че не мога да пренебрегвам повече креативността си, върнах се в университета за трети път и записах магистратура Дизайн. От тогава до сега се занимавам с дизайн за уеб във всичките му форми и това ми носи истинско удовлетворение.

Какво ви привлече да станете част от "Сайт на годината”?
Следя развитието на “Сайт на Годината” отдавна и съм винаги силно впечатлена от професионалното му изпълнение. Според мен е един от най - добрите конкурси за дизайн в България и допринася изключително много за развитието на таланта на родните дизайнери. Много приятно се изненадах, когато получих поканата тази година да се включа в журито за пръв път. Вълнувам се да се запозная с проектите на най - талантливите ни дизайнери и съм щастлива, че имам възможността за това.

Какви проекти очаквате да видите като участници в "Сайт на годината 2024”?
Очаквам да видя добре обмислени проекти, които имат ясно дефинирана цел и дизайнът допринася за осъществяването ѝ.  Дизайнът е комуникация и за мен естетиката е важна, но второстепенна. Ако един дизайн не комуникира правилното послание,  не успява да накара потребителя да изпълни своите задачи, няма никакво значение колко е красив.

Готов ли е бизнесът в България да е по-смел по отношение на своето дигитално присъствие?
Мисля, че бизнесът в България работи усилено в тази посока. Срещам все повече бизнеси, които искат обратна връзка от потребителите си и я имплементират веднага. Разбирането за важността на дигиталното присъствие го има и българското онлайн пространство се е превърнало в едно много интересно място.

С навлизането на AI какви са очакванията Ви за развитието на сайтовете?
До голяма степен AI премахва бариери и много скоро ще започнем да мислим за него като за талантлив колега в офиса. Никога преди не сме имали толкова възможности да разгърнем потенциала си. Очаквам да започнем да виждаме все по - креативни сайтове, които до сега не са се случвали поради ограничен бюджет. Очаквам да видим и огромно количество сайтове направени с "един клик" без мисъл, ясна цел и стратегия. Точно тази огромна разлика мисля, че за момента може да се навакса само с истински хора зад сайта. След година не съм убедена, че това ще е истина.

Какво Ви вдъхновява? Бихте ли посочили книга, блог, сайт, подкаст, който да вдъхнови и участниците в Конкурса?
Веднъж пътувах с дизайнер, който се вдъхнови от начина, по който се затварят масичките в самолета и разработи цяла колекция от чанти базирана на това. При мен е много сходно. Вдъхновявам се от интересни книги, работата на колеги, но нещата в непосредственото ми обкръжение са най - голямата ми муза. Бих помолила участниците за момент да забележат какво има около тях. Има ли интересен детайл, дизайн, цвят, форма или дори копче което ги вълнува по някакъв начин? Убедена съм, че във всеки момент и във всяка ситуация има вдъхновение, което чака да бъде забелязано.