Новини

Интервю с Иван Гинев - модератор на сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

07.05.2024

Интервю с Иван Гинев - модератор на сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

Иван Гинев се занимава с графичен дизайн. Той е основател и криейтив директор на Cog Graphics, студио за графичен дизайн. Освен това е и преподавател в Нов български университет. Тази година е модератор и част от журито в сегмент "Дизайн".

Какво ви накара да станете част от „Сайт на годината“ и какво ви вълнува най-много в конкурса?
Занимавам се с дизайн по принцип и уеб дизайн в частност повече от 20 години. Щастлив, че се реализирам с професия, която ми носи удовлетворение и признание. Чрез участието си в журито се опитвам да помогам на българската уеб общност, както тя ми помага на мен.  

Какво е най-важното в създаването на един сайт?
Най-важното за един сайт е неговите създатели да имат дългосрочна визия за него. Нямаме нужда от сайтове-еднодневки.

Каква ще е ролята ви като модератор?
Грижа се конкурсът да има дизайн жури, което е сплотено, добре информирано и мотивирано да гласува обективно.

Лайф хак, който ви е помогнал и бихте споделили с кандидатите?
Когато започвам нов проект, винаги първо си рисувам нещата на хартия, не обичам празния бял екран :)

Каква е най-голямата ви страст в живота и как тя влияе на вашата  работа?
Обожавам да карам колело - така си почивам от работата на стол пред компютъра, наваксвам със срещи с приятелите си (също колоездачи) и презареждам.

Какви са основните елементи на дизайна и колко добре се интегрират те за създаване на положително потребителско изживяване?
Винаги съм уважавал и следвал принципите на добрия дизайн, дефинирани от Дитер Рамс (https://onlyonceshop.com/blog/dieter-rams-10-principles-of-good-design). Те са универсални и дават дълбочина и дълъг живот на дизайнерските решения в един сайт или приложение.

Каква е целевата аудитория на този конкурс и каква ефективност има в повишаването на интереса?
Това е едно от най-големите събития в българския уеб бранш. Като такова може да се каже, че аудиторията му е буквално всеки, занимаващ се по някакъв начин със създаване на съдържание в уеб, изграждане не сайтове и разработване на приложения. Колкото повече проекти участват в конкурса, толкова по-хубава интернет среда ще изградим.

Какво ще посъветвате младите хора, които тепърва правят стъпките си в създаването на сайт?
Съветвам ги да не се притесняват от наближаващия “AI апокалипсис”, който заплашва да остави всички без работа. По-добре да се фокусират върху това, което им доставя удоволствие да правят и да го изучават още по-задълбочено. Качественият продукт, добрият вкус и вниманието към детайла винаги ще бъдат на мода.

Какви са очакванията ви за тазгодишното издание на “Сайт на годината“  и пожеланието ви към участниците?
Очаквам да имаме повече и по-добри проекти от миналата година и се надявам да ни бъде много трудно да изберем победители, не защото няма достойни проекти, а защото има твърде много добри такива.