Новини

Интервю с Ботьо Ботев - жури сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

20.05.2024

Интервю с Ботьо Ботев - жури сегмент "Дизайн" BGWEB 2024

Ботьо Ботев  графичен и уеб дизайнер. Той е съосновател на студио за уеб и графичен дизайн - Креатолик, а в момента е част и от екипа по дизайн на Световната банка. Тази година той е част от журито в сегмент "Дизайн".

Като професионалист, разкажете ни накратко за своя път в дигиталната индустрия?
След завършване на специалност Програмист в гимназията и компютърни системи в ТУ бях напълно сигурен, че програмирането не е за мен и избрах по-различна магистратура - Бизнес информатика. За щастие, не успях да подтисна напълно художника в мен и някак си логично и органично се ориентирах към общо кратно между изкуство, функционалност и дигиталност - като за мен това, най-общо, са графичния и уеб дизайн (успоредно с работата си като дизайнер, знанията си попълвах с обучения в колеж и онлайн курсове, каквито записвам и до днес). Минах през няколко компании, с част от тях работя и до днес, съосновах малко студио за уеб и графичен дизайн (Креатолик), а от началото на 2024 се присъединих към дизайн екипа на Световната банка (като контрактор - в Когнизант Технолъджи Солюшънс България ЕООД).

Какво ви привлече да станете част от Сайт на годината?
Възможността да се докосна до различни проекти от различни индустрии и отрасли и шанса да разгледам как са решили дизайн въпросите, свързани с визуалното си представяне в дигиталния свят - какви са целите, как са постигнати и как мога да помогна за подобряване, споделяйки обратна връзка на база опита си.

Какви са основните предизвикателства, с които се сблъскват уебсайтовете днес?
Каквито са били винаги - как да предадем целевата информация по възможно най-достъпния начин за таргетираната аудитория на всякакъв тип устройства. Как сайтът да изглежда модерен и иновативен, без това да влиза в конфликт с леснотата на използване, очаквано поведение и потребителското преживяване. И не на последно място - да зарежда и работи бързо и да се позиционира добре като резултати в търсещите машини.

Какви проекти очаквате да видите като участници в "Сайт на годината 2024"?
На много високо ниво - и естетически, и функционално.

Какво ще посъветвате кандидатите или тези, които се колебаят дали да участват в конкурса Сайт на годината?
Да не се колебаят! Участващите получават една допълнителна аудитория, както и безценна обратна връзка на дизайна и потребителското преживяване от професионалисти във всяка сфера свързана с уеб присъствието им. Дори в случаите на критика, тя е градивна и страшно полезна.

Какво Ви вдъхновява? Бихте ли посочили книга, блог, сайт, подкаст, който да вдъхнови и участниците в Конкурса?
Най-често аз се вдъхновявам от Awwwards, Behance, Dribble, Pinterest, Design Better Blog & Podcast, както и новите видеа в YouTube канали, за които съм абониран (Adobe, Figma, The Futur...). В браузъра използвам Muzli...